OSRAM LED cijevi SubstiTUBE zamijenile T8 fluorescentne cijevi na parkiralištima Contiparka

Wiesbaden, Njemačka, Europa, 2015.

Područje primjene: javne zgrade

Sporedna primjena: parkirališta

Tehnologija: LED cijevi

Sažetak projekta

Od utemeljenja 1967. Contipark Group planira i razvija javne parkirne površine te upravlja njima. Dio je tvrtke Interparking Group, jednog od najvećih pružatelja usluga parkiranja u Europi, i ima vodeću ulogu na tržištu jer upravlja velikim brojem javnih parkirnih površina (njih 500) u više od 180 gradova Njemačke i Austrije.

Osim izrade tarifa, tvrtkine su aktivnosti usredotočene na upravljanje, revitalizaciju, pretvaranje, oglašavanje, renoviranje i održavanje objekata. Svi koncepti renovacije i izgradnje temelje se na propisanim strukturnim preduvjetima i zakonu o uštedi energije (EnEG). To znači da Contipark uvijek koristi najnoviju i najučinkovitiju rasvjetnu tehnologiju i mogućnosti, uključujući LED cijevi i LED svjetiljke. OSRAM podržava tvrtku u svojstvu savjetnika i dobavljača za rasvjetu, a tvrtka GreenTech Solutions nadležna je za postavljanje i nadogradnje parkirališta, što obje tvrtke čini Contiparkovim partnerima. Dva zajednička projekta 2015., jedan u Contiparkovoj podzemnoj garaži na Kurhausplatzu u Wiesbadenu i drugi u Contiparkovu parkiralištu Libori Galerie u Paderbornu jasno dokazuju znatan potencijal za uštedu energije i troškova jednostavnom zamjenom klasičnih fluorescentnih cijevi s inovativnim OSRAM SubstiTUBE LED cijevima.

Opis projekta

Contiparkovo parkiralište u Wiesbadenu uspješno je integriralo OSRAM LED rasvjetu

Od samih početaka u Contiparku su postavljeni obavezni preduvjeti da bi se proizvodi mogli koristiti u Wiesbadenu i Paderbornu: brendirani artikli, svjetlosni tok od najmanje 3200 ili 3000 lm i hladna bijela svjetlost od 6500 K te petogodišnje jamstvo.

Podzemna garaža na dvije razine, "Kurhaus", otvorena 2006. jedina je zgrada među njih 50 koju je njemački autoklub ADAC ocijenio kao "vrlo dobru". Senzori pokreta, koji uključuju samo svjetiljke u relevantnim dijelovima prostora, postavljeni su blizu ulaza i izlaza, na stepenicama i blizu rampi. Parkiralište je otvoreno 24 h dnevno, što znači da je stalno osvijetljeno (izuzevši 20 % koje otpada na kontrolu svjetla) 7008 h godišnje. Kućišta otporna na vlagu s dvjema T8 fluocijevima duljine 1500 mm bila su postavljena na cijelom parkiralištu. T8 flocijevi je bilo potrebno zamijeniti LED cijevima, a kao zamjenske cijevi odabrane su OSRAM SubstiTUBE Advanced Gen. 4.

Optimizacija rasvjete uz pomoć LED cijevi OSRAM SubstiTUBE

Više od 700 T8 fluocijevi (58 W) zamijenjeno je LED cijevima OSRAM SubstiTUBE Advanced Gen. 4 od 30 W. Stvarna potrošnja prije nadogradnje iznosila je više od 300 000 kWh godišnje. Nakon ugradnje potrošnja se prepolovila na samo 150 000 kWh. Uz 7008 radnih sati na godinu moguća je ušteda energije od 25 000 EUR i smanjenje količine CO2 za otprilike 90 000 kg godišnje. Ulaganje je moguće povratiti već nakon 2,2 godine.

Contipark u Paderbornu ostvario je još i veću uštedu zahvaljujući OSRAM LED tehnologiji

Parkiralište u Paderbornu otvoreno 1995. prostire se na pet razina od kojih su tri natkrivene. Osvijetljeno je 20 h dnevno, otprilike 7300 h godišnje. I u ovom su slučaju odabrani proizvodi iz linije SubstiTube tvrtke OSRAM.

U Paderbornu je otprilike 900 T8 fluorescentnih žarulja (58 W) zamijenjeno LED cijevima OSRAM SubstiTUBE Advanced Gen. 4, od kojih je 300 bilo snage 28 W, 600 snage 22 W, a sve su imale boju svjetla 865 – dakle, faktor uzvrata boje do Ra = 80. Svake se godine ostvarila ušteda od otprilike 35 000 EUR, ušteda električne energije od 55 % (prethodno je potrošnja iznosila 300 000 kWh, a sada je to 140 000 kWh) te smanjenje količine CO2 za otprilike 90 000 kg.

Impresivna osnova za daljnju uspješnu suradnju

Nadogradnje u Wiesbadenu i Paderbornu omogućile su Contiparku uštedu na troškovima električne energije od 60 000 EUR godišnje, a sve zahvaljujući prijelazu s klasičnih fluorescentnih cijevi na inovativne LED cijevi SubstiTUBE. Trenutno je u funkciji 500 parkirališnih objekata, pa je jednostavno izračunati kratkoročni i dugoročni potencijal uštede energije i troškova koje će Contipark ostvariti nastavi li suradnju s tvrtkom LEDVANCE.


Centar za medije