Osvjetljenje crkve u Denzlingenu

Denzlingen, Njemačka, Europa

Područje primjene: vjerske građevine, osvjetljenje u crkvi

Sporedna primjena: unutarnja rasvjeta, reflektori

Tehnologija: PARATHOM PRO AR111, LED žarulje


Kratki pregled:

  • Potrošnja energije manja za više od 80 %
  • Fleksibilno rješenje koje obuhvaća reflektore i opću rasvjetu
  • Funkcija prigušivanja
  • Trajna ugradnja, minimalno održavanje

Izazov: Moderno, fleksibilno rješenje koje smanjuje potrošnju energije i potrebno održavanje

Crkva sv. Jakova u njemačkom gradiću Denzlingenu posvećena je u studenom 1976. U crkvi se nalazi velik broj umjetničkih djela, uključujući skulpture i kipove njemačkih umjetnika Helmuta Lutza i Theodora Zellera. No, osvjetljenje u crkvi nije odgovaralo impresivnom interijeru niti je zadovoljavalo potrebe vjernika. Nefleksibilnost sustava rezultirala je nejednakim osvjetljenjem u građevini koje se nije moglo koristiti za isticanje elemenata kao što su kipovi ili oltar. Nije postojala funkcija prigušivanja niti se rasvjeta mogla prilagoditi za osvjetljavanje zidova ili kuteva. Menadžment crkve tražio je fleksibilnije rješenje koje bi smanjilo troškove održavanja i potrošnju energije. Od samog su početka bili zainteresirani za dugotrajna, energetski učinkovita LED rješenja.


Rješenje: Inovativan, energetski učinkovit LED sustav

Crkva je odabrala žarulje OSRAM PARATHOM PRO AR111 tvrtke LEDVANCE jer je bila impresionirana njihovom fleksibilnošću i energetski učinkovitim performansama. Posebno za ovaj projekt dizajnirana su nova rasvjetna tijela u kojima se nalaze po četiri žarulje PRO AR111. To crkvi omogućuje potrebnu fleksibilnost za opću rasvjetu, ali i mogućnost za selektivno isticanje. Žarulje jamče kratko razdoblje povrata ulaganja zahvaljujući maloj potrošnji energije i niskim troškovima održavanja.


Prednosti: Stvaranje savršene atmosfere u crkvi

Vjernici su vrlo zadovoljni novim sustavom Rasvjeta se može koristiti za isticanje elemenata kao što su crkvene orgulje, sakralni kipovi i oltar, a istodobno jednoliko osvjetljavati srednju lađu crkve. Crkva je uspjela smanjiti troškove potrošnje energije za više od 80 %. Zahvaljujući robusnom dizajnu LED žarulje PARATHOM i njezinu vijeku trajanja od gotovo 40 000 h, novi je sustav potrebno znatno manje održavati.