LED cijevi za TENTE Rollen GmbH kao energetski učinkovita zamjena za fluocijevi T8

Wermelskirchen, Njemačka, Europa, 2014.

Područje primjene: Industrija

Sporedna primjena: Tvornice

Tehnologija: LED, LED cijevi


Sažetak projekta

TENTE je najveći europski proizvođač zakretnih kotačića i kotača za kolica, bolničke krevete, namještaj te industrijske primjene, s podružnicama i uredima diljem svijeta. OSRAM inovativna LED tehnologija osigurava besprijekorno funkcioniranje rasvjete u proizvodnom pogonu njemačke podružnice tvrtke TENTE-ROLLEN GmbH u Wermelskirchenu. Sadašnjih 1200 LED cijevi SubstiTUBE zamijenilo je dotadašnje T8 fluorescentne cijevi i omogućilo uštedu energije od gotovo 50 % na godišnjoj razini.


Opis projekta

Kao tvrtka koja svoje poslovanje gradi na inovacijama i budućoj održivosti, TENTE je željela postaviti i nove standarde rasvjete. To je obuhvaćalo trajnu nadogradnju postojećeg sustava fluorescentnih cijevi u glavnom proizvodnom pogonu u Wermelskirchenu u Njemačkoj.


Ciljevi projekta: energetska učinkovitost, poznati proizvođač i ulaganje u tehnologiju

Novo je rješenje moralo zadovoljiti određene kriterije: visoku energetsku učinkovitost, korištenje proizvoda uglednog proizvođača te mogućnost ulaganja u tehnologiju. Osim velikih energetskih ušteda, tvrtki TENTE bitnu je stavku predstavljao dug radni vijek. Dulji ciklusi održavanja rasvjete oslobodili su vrijeme električarima koje su onda mogli posvetiti održavanju proizvodnih strojeva u tvrtki TENTE.


Uspjeh na svim razinama: učinkovita rasvjetna rješenja uz OSRAM LED cijevi

Tvrtka se odlučila za najnoviju generaciju OSRAM LED cijevi iz linije SubstiTUBE Advanced. Moderna LED tehnologija omogućuje najveći potencijal kad je riječ o učinkovitosti, dugom radnom vijeku, ekonomičnosti i kvaliteti svjetla, a OSRAM iznova postavlja nove standarde svojim inovativnim LED rješenjima. Drugi su čimbenici obuhvaćali sjajan omjer cijene i performansi, jedinstveno jamstvo tvrtke OSRAM te personalizirane i prijateljske savjete i uslugu.


Ugodnije radno mjesto: 6500 K umjesto 4000 K

Većina fluorescentnih cijevi koje su se koristile u proizvodnim pogonima tvrtke TENTE imale su boju svjetla 840, a tek neke 865. Utvrđeno je da je zaposlenicima ugodnija temperatura boje 6500 K. Bili su i dojma da je nova rasvjeta svjetlija. Zbog toga se tvrtka odlučila za novih 1200 OSRAM LED cijevi u boji svjetla 865.


SubstiTUBE Advanced kao izvanredna alternativa

Cijevi SubstiTUBE Advanced savršena su alternativa klasičnim T8 fluorescentnim cijevima u svjetiljkama s magnetskim predspojnim napravama Svijetle su, robusne i izdržljive, pružaju homogenu rasvjetu i omogućuju jednostavnu, brzu i sigurnu zamjenu cijevi bez potrebe za ponovnim spajanjem žica. Nadogradnja rasvjete uvijek se izvodila na čitavim odjeljcima proizvodnih pogona, obično tijekom rada da bi se prekidi i proizvodna ograničenja sveli na minimum.


Ulaganja je moguće vratiti za manje od dvije godine, a ušteda enerije iznosi oko 55 000 EUR godišnje

Odobrena su zatražena sredstva za prijelaz na LED tehnologiju. Za rad u drugoj i trećoj smjeni nadogradnja je već završena. Još slijedi nadogradnja za rad u prvoj smjeni. Dosad je u tvrtki TENTE na rasvjetu otpadalo otprilike 20 % potrošnje energije, no nakon prvih par mjeseci već je bila vidljiva znatna energetska ušteda. Amortizacijski period je otprilike 1,6 godina, a ušteda energije iznosi otprilike 55 000 EUR godišnje.


Zaposlenici LED rasvjetu doživljavaju ugodnom

Visokokvalitetna OSRAM LED tehnologija već je dostigla, pa čak i prestigla klasične rasvjetne tehnologije. Tome u prilog govori njihova energetska učinkovitost i kvaliteta svjetla. Anketa među zaposlenicima pokazala je da nisu ni bili svjesni da su nove žarulje ustvari LED cijevi. Nisu primijetili razliku.


Centar za medije