Honda mijenja 8000 fluorescentnih cijevi inovativnim SubstiTUBE LED cijevima

Gent, Belgija, Europa, 2014.

Područje primjene: Industrija

Sporedna primjena: Tvornice

Tehnologija: LED cijevi, svjetiljke


Sažetak projekta

Tvrtka Honda Motor Europe Logistics nalazi se u Gentu u Belgiji i već je 30 godina Hondin logistički centar u Europi. Nedavno je 8000 zastarjelih fluorescentnih cijevi završilo u otpadu, a zamijenile su ih energetski učinkovite OSRAM LED cijevi. Od samog su početka nove inovativne LED cijevi štedjele više od 20 % troškova energije i održavanja.


OSRAM LED žarulje i LED svjetiljke vode ka smanjenju troškova

Potrošnja energije za rasvjetu već je godinama velik trošak. Iz tog je razloga Honda odlučila u potpunosti prijeći na novu energetski učinkovitu LED rasvjetu. U suradnji s tvrtkom OSRAM u postojeće svjetiljke postavljene su OSRAM LED cijevi iz linije SubstiTUBE Basic i Advanced. Osim toga, postavljene su i svjetiljke MONSUN T26 s LED cijevima SubstiTUBE.


Jednostavna zamjena i zajamčeno funkcioniranje

Honda je odabrala OSRAM kao dobavljača LED žarulja zbog jednostavnosti postupka zamjene. Jednostavan postupak vađenja stare fluorescentne cijevi i propaljivača te umetanja nove LED cijevi i propaljivača gotov je u trenu te za njega nije potrebno zvati električara. Sigurnost je bila bitna stavka pri donošenju odluke. U takvom velikom ulaganju preduvjet je bila suradnja s tvrtkom koja može ponuditi odgovarajuću kvalitetu. David Schauwvliege, operativni voditelj objekata u Hondi rekao je: "Baš kao i Honda, OSRAM je ugledna tvrtka kojoj je održivost jedna od važnijih stavki. Tvrtka koja si ne može dopustiti kaljanje ugleda".


Manja potrošnja energije i manji troškovi održavanja

Zamjenom cijevi Honda sada troši znatno manju količinu energije. Ulaganje se vraća u roku od dvije godine. Izračun je dvosmjeran. S jedne strane štedi se energija: Honda na svojim računima vidi smanjenje troškova električne energije iz mjeseca u mjesec. "Potrošnja električne energije smanjila se za 20 %, a razina održivosti puno je veća", rekao je Noë Denecker, viši konzultant u Hondi. S druge strane ostvaruje se ušteda troškova zamjene. Prije je bilo potrebno dosta radnih sati da bi se zamijenile fluorescentne cijevi, što je povećalo troškove zamjene. Zahvaljujući životnom vijeku OSRAM SubstiTUBE cijevi od 40 000 h, u idućih deset godina nije potrebno mijenjati žarulje, pa će Honda uštedjeti i na troškovima rada.


Održiva LED rasvjeta

Prije kompletne zamjene postavljene su probne zone da bi zaposlenici mogli izraziti svoje mišljenje. Njima su LED cijevi bile jednostavnije i ugodnije oku, pa su rado pristali na njih. Na taj je način Honda svojim zaposlenicima pokazala i da se brine za okoliš.

David Schauwvliege: "Uvijek ponavljam da sam projekt LED rasvjete pokrenuo imajući na umu brigu za okoliš, smanjenje troškova u tvrtki i PR tvrtke. To su bila moja tri cilja za ovaj projekt i mislim da su uspješno postignuti."


Centar za medije