LED cijevi OSRAM SubstiTUBE u garaži Commerzbank Arene u Frankfurtu

Naziv projekta

Garaža Commerzbank Arene u Frankfurtu

Sažetak projekta

Commerzbank Arena u Frankfurtu na Majni, dom njemačkog nogometnog kluba Eintracht Frankfurt i ranije poznata pod nazivom Waldstadion, građena je od 2002. do 2005. kao nogometni stadion za svjetski FIFA kup 2006. Kapacitet od 51 500 gledatelja čini je jednom od deset najvećih nogometnih stadiona u Njemačkoj. Donedavno, garaža veličine 54 000 m² godišnje je trošila 200 000 kWh, ponajviše zbog 2100 "klasičnih" T8 fluorescentnih žarulja u svjetiljkama s elektroničkim predspojnim napravama otpornima na vlagu, koje su osvjetljavale tu garažu na osam razina. Iz tog su razloga voditelji stadiona tražili moderniju LED alternativu koja štedi energiju. Rješenje: LED cijevi OSRAM SubstiTUBE HF.

Opis projekta

Sebastian Tuch, tehnički voditelj tvrtke Bilfinger HSG koja upravlja Commerzbank Arenom, objašnjava zašto je OSRAM sa svojom linijom LED žarulja SubstiTUBE HF savršeno rješenje: "Već dugo tražimo LED alternativu rasvjeti u našoj garaži. To je bio izazov jer žarulje moraju biti kompatibilne s elektroničkim predspojnim napravama, a većina robnih marki i proizvoda to nije nudila. OSRAM SubstiTUBE cijevi savršeni su proizvod za naše potrebe. To je još jednom dokazalo da je OSRAM kompetentan i pouzdan partner za naše projekte".

Jörg Meyer-Brenken iz tvrtke OSRAM Lighting Solutions dodao je: "Već neko vrijeme surađujemo s Arenom na brojnim projektima. Zajedno smo u Arenu uveli najnovije i najučinkovitije proizvode te poboljšali ugođaj za njezine posjetitelje".Inovativne OSRAM LED cijevi omogućuju jednostavnu LED rasvjetu koja štedi vrijeme i novac

LED cijevi OSRAM SubstiTUBE HF prikladne su za svjetiljke s elektroničkim predspojnim napravama Daju svjetlosni tok do 3400 lm čak i pri niskim temperaturama. LED cijevi omogućuju brzu i jednostavnu zamjenu na principu "plug&play" bez potrebe za promjenom ožičenja, što rukovanje čini sigurnim i u skladu s normom IEC62776 – primjerice, dostupna je posebna sigurnosna sklopka koja sprječava pojavu električnog udara prilikom postavljanja. Sve testne oznake na svjetiljkama i dalje su valjane.

U samo sat vremena moguće je zamijeniti 100 cijevi, pa je zamjena u čitavoj garaži trajala tek tri dana. I Sebastian Tuch je bio impresioniran: "Postavljanje OSRAM SubstiTUBE HF cijevi prošlo je bez ikakvih komplikacija i iznenađenja. Nije bilo potrebno ponovno spajati žice. Na taj nam način LED tehnologija odmah štedi energiju i smanjuje buduće troškove održavanja. "

Velika ušteda energije s kratkim razdobljem povrata ulaganja – LED rasvjetna rješenja tvrtke OSRAM

Voditelj proizvoda u tvrtki OSRAM dr. Michael Höge sažeo je glavne prednosti LED žarulja SubstiTUBE HF: "Uz SubstiTUBE HF dovršili samo svoj portfelj LED cijevi. Žarulja je namjenski osmišljena za svjetiljke s elektroničkim predspojnim napravama Nudi dvije velike prednosti u usporedbi s fluorescentnim cijevima : prva je ušteda energije od gotovo 60 %, a druga njezin radni vijek – do 50 000 h".

OSRAM LED cijevi SubstiTUBE omogućile su Commerzbank Areni da na rasvjeti u garaži svake godine uštedi otprilike 50 000 kWh. Ulaganje se vraća za manje od godine dana.


Centar za medije