Rukovanje sa razbijenim žaruljama

Potrošač može biti izložen živi jedino u slučaju kada je staklo žarulje napuklo ili razbijeno. Ako se to dogodi, slijedite pravila:

1.Bez panike! Zapamtite da fluorescentna žarulja sadrži vrlo malu količinu žive.

2.Ako se žarulja razbila u svjetiljci, isključite napajanje kako bi izbjegli strujni udar.

3.Budući da se živa rasipa po podu djeca trebaju napustiti prostoriju.

4.Otvorite prozore i napustite sobu na najmanje 15 minuta. Ako je moguće napravite propuh.

5.Ako je moguće koristite rukavice kako se ne bi porezali na krhotine stakla.

6.Nakon provjetravanja, skupite veće komade stakla u spremnik i dobro zatvorite.

7.Trebali biste spremnik sa ostacima žarulje odnijeti do najbližeg reciklažnog dvorišta. U međuvremenu ga čuvajte vani ako je moguće.

Ako je žarulja razbijena na ravnoj površini (pločice, parket, linoleum, PVC, laminat):

1.Komadiće stakla pokupite s npr. komadom kartona.

2.Najmanje dva puta prebrišite površinu s jednokratnim papirnatim ubrusima.

Ako se žarulja razbila na tepihu:

1.Preporuka je najmanje pet minuta usisavati tepih uz otvorene prozore. Nakon toga prozračite prostoriju najmanje 15 minuta, pa ponovite cijeli postupkak još najmanje dva puta.

2.Ako ste u mogućnosti očistite i prozračite tepih na otvorenom prostoru (najmanje jedan dan).

3.Dobro očistite cijev usisavača i odmah izvadite vrećicu ili temeljito očistite spremnik za prašinu. Pustite usisavač da radi najmanje 15 minuta na otvorenom prostoru.

4.Svi upotrebljeni materijali (rukavice, karton, vrećica iz usisavača ili prašina iz usisavača bez vrećice) mogu biti bačeni kao kućni otpad, ali ih treba što prije ukloniti iz stambenog prostora.

5.Prostoriju treba provjetriti nakon što su svi ostaci žarulje uklonjeni.

Upamtite sljedeće informacije kako bi mogli samostalno donijeti odluku:

  • Udisanje para je glavni način ulaska žive u ljudsko tijelo.
  • Na sobnoj temperaturi živa je sporo isparavajuća tekućina. Isparavanje se ubrzava s porastom temperature. Ako se žarulja razbije dok gori, većina žive je u plinovitom stanju.
  • Prilikom razbijanja žarulje većina žive će se prilijepiti na komadiće stakla i s vremenom ispariti. Odlaganjem tih komadića u vanjski kontejner za smeće odmah smo izbacili živu iz stambenog prostora, dok je bacanje u kantu za smeće u kuhinji kontraproduktivno. Isto tako, živa na komadićima žarulje u vrećici od usisavača će polako isparavati gdjegod koristili ili držali usisavač.
  • Provjetravanje zahvaćenih prostorija znatno smanjuje količinu mjerljivih živinih para.
  • Upotrebom kvalitetnih LEDVANCE fluokompaktnih žarulja možete biti sigurni da je sadržaj žive znatno ispod zakonski propisanih granica.

Kako bi bili sigurni da su naše upute za čišćenje točne, LEDVANCE je odabrao znanstveni pristup toj temi. Naš odjel za okoliš, zdravlje i sigurnost je proveo intenzivnu studiju zagađenja živom u prostoriji u kojoj je razbijena fluokompaktna žarulja, te je analizirao nekoliko alternativa.


Napomena o metodama odlaganja fluokompaktnih žarulja: Na internetu se može pronaći široki raspon smjernica izdanih od uglednih institucija, no neke su međusobno u suprotnosti. Ta zbrka nas je navela da napravimo gore spomenutu studiju. Rezultati znanstvene studije potvrđuju gore navedena pravila koja su neznatno izmijenjena verzija Energy Star smjernice. Ako želite, tu i druge smjernice možete pročitati i sami: