Profesionalni
Država
EU regulativa

EU regulativa

Tijekom posljednjih nekoliko godina EU promovira prelazak na održiva i energetski učinkovitija rješenja. Industrija rasvjete radi na ovoj velikoj promjeni prema umreženim, personaliziranim i cirkularnim proizvodima s povećanom iskoristivosti.

Primjenom EU regulative, promoviramo učinkovitu rasvjetu koja donosi prednost globalnom okolišu, ljudskoj udobnosti i zdravlju i sigurnosti korisnika.

LEDVANCE već nudi široki asortiman učinkovitih alternativa i razvijamo inovativne rasvjetne tehnologije kako bi poboljšali životni ciklus proizvoda.

EU REGULATIVA ZA EKOLOŠKI DIZAJN

Što je ekološki dizajn?

Ekološki dizajn uključuje ekološki prihvatljivi dizajn proizvoda s ciljem smanjivanja utjecaja na okoliš tijekom kompletnog životnog ciklusa proizvoda.

BUDI EKO – MISLI GLOBALNO: LEDVANCE ekološki dizajn

Za nas je važno razvijati ekološki sofisticirane proizvode kako bi pridonijeli održivoj zaštiti okoliša. Kvalitetni proizvodi nastaju prema filozofiji koja je karakterizirana dugim vijekom trajanja i visokom energetskom učinkovitosti.

LEDVANCE osigurava da minimalni učinak na okoliš, sa životnim ciklusom proizvoda zasnovanim na održivosti, od ideje za proizvod do recikliranja.

IZMJENE ZA 2019

EU regulativa 2019/2020 propisuje minimalnu učinkovitost proizvoda unutar okvira Direktive o ekološkom dizajnu i objedinjuje sve prethodne regulative u ovom području.

Regulativa donosi zabrane za sljedeće žarulje:

 • Halogene G9, G4 i GY6.35 od 1. rujna 2023
 • T8 linearne fluorescentne cijevi (0,6 m, 1,2 m, 1,5 m) od 1. rujna 2023
 • Fluokompaktne žarulje s integriranom predspojnom napravom (E27, E14, B22d) od 1. rujna 2021
 • T12 linearne fluorescentne cijevi od 1. rujna 2021
 • Halogene R7s > 2700lm od 1. rujna 2021

Učinkovite LED alternative pronađite ovdje:

REGULATIVA O ENERGETSKOJ MARKICI

Razredi energetske činkovitosti u boji vizualiziraju energetsku potrošnju proizvoda i pomažu kupcima širom Europe u kupnji energetski učinkovitih proizvoda. LEDVANCE već osigurava transparentnost s informativnim pakiranjem proizvoda uz istovremeno promišljanje o sirovinama potrebnim za to pakiranje.

IZMJENE ZA 2019

EU regulativa 2019/2015 je revitija regulative o energetskoj markici za rasvjetu. Primjenjuje se na sve izvore svjetla uz neke iznimke.

Glavne izmjene:

 • Od 1. rujna 2021. , energetski razredi A do G će se ponovno primjenjivati, uz nove zahtjeve za učinkovitost
 • U budućnosti, postojati će markica za sve izvore svjetlosti s istim zahtjevima za učinkovitost po razredu, ali neće biti potrbna markica za svjetiljke s izmjenjivim izvorima svjetla
 • Svjetiljke s potpuno integriranim, dakle ne-izmjenjivim, komponentama smatrati će se izvorima svjetla i prema tome će ponovno zahtjevati energetsku markicu od 1. rujna 2021
 • Od 25. prosinca 2019, markica više nije obavezna za svjetiljke

5. prosinca 2019., Europska unija objavila je novu "Delegiranu uredbu Komisije (EU) 2019/2015 o dopuni Uredbe (EU) 2017/1369 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu označivanja energetske učinkovitosti izvora svjetlosti te o stavljanju izvan snage Delegirane uredbe Komisije (EU) 874/2012" u službenom glasniku Europske unije. Članak 9 Uredbe stavlja izvan snage članke 3(2) i 4(2) Uredbe (EU) 874/2012 s učinkom od 25. prosinca 2019. Dva članka koja su stavljena izvan snage propisuju obveze dobavljača i distributera za svjetiljke za krajnje korisnike. Oni su izvan snage bez zamjene do punog stupanja na snagu Uredbe (EU) 2019/2015 1. rujna 2021. Ove svjetiljke, posljedično, nemaju obvezu posebnog označivanja od 25. prosinca 2019. Kao rezultat, od tog datuma ne postoji pravna osnova za dokumente i oznake prema člancima 3(2) i 4(2) Uredbe (EU) 874/2012. Molimo vas za razumijevanje da, kao proizvođači, više nismo u mogućnosti ponuditi iste.

Izuzeci:

 • Proizvodi za sigurnosnu rasvjetu
 • Izvori svjetla na baterije
 • Originalno umjetničko djelo
 • Oprema i vozila za trasnport i vojnu uporabu
 • Zasloni
 • Medicinski uređaji
 • Pomorska oprema

Blanko TCO Kalkulator

Usporedite različite tehnologije svjetiljki i u kratkom vremenu izračunajte moguće uštede energije i troškova, kao i vremena povrata za vaš projekt!

Dijeli stranicu putem društvenih mreža