Profesionalni

IZMJENE EU DIREKTIVE ROHS 2011/65/EU

KRATAK PREGLED DIREKTIVE ROHS: SVE PROMJENE I SVE ALTERNATIVE

Direktiva RoHS Europske unije, među ostalim, regulira i upotrebu žive u rasvjetnim proizvodima. U proljeće 2022. godine Europska komisija revidirala je izuzeća definirana u Prilogu III. direktivi. LEDVANCE će vam otkriti što sve trebate znati za svoje poslovanje u području rasvjete i ponuditi velik raspon žarulja i svjetiljaka prilagođenih budućim promjenama.

ROHS – PREGLED PROMJENA

Direktivom RoHS zabranjena je upotreba žive u rasvjetnim proizvodima. Međutim, direktiva sadržava izuzeća za fluorescentne žarulje T5 i T8, kompaktne fluorescentne žarulje s plug-in podnožjem (CFLni), visokotlačne žarulje s izbojem (HPD) i žarulje za posebne namjene (npr. UV-C žarulje). Ova izuzeća definirana u Prilogu III EU uredbi sada su izmijenjena. Posljedice su sljedeće:

  • zabrana svih fluorescentnih cijevi T5 i T8 od 25. kolovoza 2023
  • zabrana svih CFLni žarulja od 25. veljače 2023
  • produljenje izuzeća za HPD žarulje za 3 do 5 godina
  • produljenje izuzeća za žarulje za posebne namjene 3 do 5 godina

SAVJET: RAZMISLITE O PLANIRANJU POTRAŽNJE I STVARANJU ZALIHA

U skladu s izmijenjenom direktivom RoHS, kompaktne fluorescentne cijevi i fluorescentne žarulje ne smiju se stavljati na tržište u Europskoj uniji od 25. veljače 2023. i 25. kolovoza 2023. godine. Međutim, i dalje će se moći prodavati i upotrebljavati postojeće zalihe. Uzmite to u obzir pri planiranju i pravodobno naručite dodatne količine.

VELIK ASORTIMAN ALTERNATIVNIH PROIZVODA PRILAGOĐENIH BUDUĆIM PROMJENAMA

LEDVANCE neprestano radi na daljnjem razvoju inovativnih tehnologija rasvjete i već sada pruža velik raspon učinkovitih alternativa. LEDVANCE LED proizvodi uvelike premašuju trenutačne minimalne zahtjeve. Popis naše trenutačne ponude  maksimalno pojednostavnjuje prelazak na drugu tehnologiju: jednostavno pronađite na popisu rasvjetni proizvod obuhvaćen EU zabranom i odaberite alternativni proizvod među dostupnim LED žaruljama i LED svjetiljkama. Što god da odlučite, možda ćete morati poduzeti dodatne korake, kao što su provedba ispitivanja kompatibilnosti za LED žarulje i planiranje LED svjetiljaka za određenu primjenu.

VAŠ POUZDAN PARTNER U SADAŠNJOSTI I BUDUĆNOSTI

Kao predvodnik na tržištu LEDVANCE nudi širok raspon rješenja usmjerenih na budućnost uz izvanrednu kvalitetu robne marke. Osim žarulja i svjetiljaka, naša široka ponuda obuhvaća i sustave za rasvjetu prilagođenu ljudima (Human Centric Lighting) i upravljanje rasvjetom, kao i elektroničke komponente i pametne proizvode za vaš dom. Zahvaljujući ovoj ponudi, profesionalnoj usluzi i izvrsnom omjeru cijene i kvalitete, možemo biti vaš pouzdani partner za složene rasvjetne projekte.

Dijeli stranicu putem društvenih mreža