Profesionalni

OBLIK SVJETLA


Jednostavni oblici, autentični materijali: linija Edition 1906 odlikuje se klasičnom ljepotom koja u prvi plan stavlja zaboravljeni element – samo svjetlo.

Vintage Edition 1906 Bubble Glass

"Postoji samo jedna važna činjenica o rasvjeti: kada nema svjetla, nema ni ljepote."

(Billy Baldwin, legenda dizajna interijera iz New Yorka)

Moglo bi se reći da je ironija to što su svjetleća tijela koja bacaju svjetlost na naš svijet često skrivena u tami. Bilo da su skrivena ispod sjenila ili da ih prikrivaju složena pokrivala, njihov je prirođeni šarm moguće veoma brzo previdjeti. To je šteta, najblaže rečeno, jer šarma imaju u izobilju. Neovisno o tome govorimo o žaruljama Edison, Globe, Oval ili Tubular, ti su jednostavni oblici na pravom putu da postanu prave stilske ikone. Dizajneri linije Edition 1906 prepoznali su tu činjenicu i krenuli su prema jasnom cilju: odavanju počasti tim žaruljama i njihovoj nenametljivoj ljepoti.

"Željeli smo izraditi topao proizvod koji će prizivati emocije, no biti i ugodan oku", rekao je Jonas Lindemann, voditelj projekta linije 1906. Ideja je bila jednostavna: udahnuti novi život u stare, povijesne žarulje; izraditi atraktivne proizvode koji privlače pažnju, a mogu sobu okupati suptilnom, prigušenom svjetlošću koja neće biti ograničena nepotrebnim značajkama. Čistoća dizajna u kombinaciji sa završetkom visoke kvalitete – "to je pristup koji nam odgovara", rekao je Lindemann.

Činjenica da linija nosi naziv "1906" nije slučajnost. Riječ je o godini nastanka robne marke Osram. Linija stoga ponovno promatra neukrašenu estetiku proizvoda tvrtke Osram s početka 20. stoljeća. Nije samo riječ o odrazu povijesti tvrtke već i o bezvremenskoj kvaliteti po kojoj je Osram i danas poznat.

Budući da se linijom Edition 1906 želi odati počast nasljedstvu tvrtke Osram, odabir materijala i njihovih završetaka morao je biti savršen. "Vjerujemo pouzdanim komponentama visoke kvalitete", objasnio je dizajner Gregor Faubel. Žarulje se sastoje od mjedi i stakla, dok je svjetiljka PenduLum izrađena od aluminija. No to nije sve. Dizajneri nisu nimalo štedjeli da bi metalu dali autentični dojam: prilikom izrade proizvoda iz linije 1906, svaki su dio ručno dovršavali blanjalicama baš kao što se to radilo 1906. godine. "Naročito mi se sviđa kvaliteta svjetiljke PenduLum. Zaista je dobar osjećaj kada je uzmete u ruke", rekao je Faubel. Klasični crni kabel od tekstila završni je detalj tog starinskog stila.

Iako linija Edition 1906 izgleda kao da je stigla iz prošlosti, u njoj se krije tehnologija koja nas podsjeća da se ipak nalazimo u sadašnjosti: LED žarulje emitiraju naročito toplo ambijentalno svjetlo zahvaljujući premazu zlatnožute boje.Iako se u njima koristi najmodernija tehnologija, prisutni su suptilni detalji koji odaju počast starinskoj temi, kao što je privlačan dizajn žarne niti u LED žaruljama.

Zapravo se može reći da linija Edition 1906 stvara most između prošlosti i budućnosti, topline i sjaja, sanjive nostalgije i opuštene pragmatike. Rezultat je linija proizvoda kojom se Lindemann i Faubel ponose: "Rasvjeta koja ne samo da osvjetljuje sobu već je i uljepšava."

Dijeli stranicu putem društvenih mreža