Profesionalni

UV-C DEZINFEKCIJA

COVID-19 STAVLJA NOVO SVJETLO NA TEHNOLOGIJU

Zahvaljujući svojim dezinficirajućim svojstvima, UV-C zračenje pravi je svestranik. UV-C svjetiljke mogu se koristiti za dezinfekciju vode, zraka i površina. No dok je upotreba takvih svjetiljki do sada bila ograničena na nekoliko industrija, potražnja je eksplodirala u svim sektorima širom svijeta od izbijanja pandemije COVID-19. Saznajte više o jedinstvenim karakteristikama koje su UV-C tehnologiju odjednom postavile u centar pažnje.

UČINAK UV-C ZRAČENJA: UVOD

Elektromagnetsko zračenje ima određenu valnu duljinu. U usporedbi s vidljivom svjetlošću, ultraljubičasto zračenje, kratko UV zračenje, ima znatno kraću valnu duljinu. Ovisno o vrsti UV svjetla, ovo leži između 10 i 400 nanometara. UV svjetlost je podijeljena u četiri raspona prema svojoj valnoj duljini:

 • UV-A svjetlo: UV-A svjetlo ima valnu duljinu između 315 i 400 nanometara. Svjetlost može uzrokovati fluoresciranje određenih tvari. Zahvaljujući tome, UV-A svjetiljke imaju dugu tradiciju u biznisu zabave, ali se koriste i u forenzici - na primjer za označavanje novčanica. UV-A svjetiljke mogu se proizvesti jednostavno i jeftino.
 • UV-B svjetlost: UV-B svjetlost ima valnu duljinu između 180 i 315 nanometara. Svjetla koja emitiraju svjetlost u ovom opsegu posebno cijene ljubitelji preplanule boje. UV-B lampe potamljuju ljudsku kožu i zato se koriste u solarijima.
 • UV-C svjetlo: Svjetlo s valnom duljinom između 100 i 280 nanometara klasificirano je kao UV-C svjetlo. UV-C svjetlo ima izvanrednu karakteristiku: Kako se UV-C svjetlo ne pojavljuje prirodno na Zemlji, sposobno je ubiti bakterije i viruse, a najsnažniji učinak protiv patogena javlja se na 265 nanometara. UV-C svjetlo uzrokuje znatna oštećenja DNA mikroorganizmima, što u konačnici dovodi do dekontaminacije odgovarajućih patogena. Trenutno se žarulje sa živom smatraju najučinkovitijim izvorom UV-C zračenja.
 • Ekstremno UV svjetlo: Ekstremno UV svjetlo s valnom duljinom između 10 i 100 nanometara uglavnom se koristi u proizvodnji - na primjer u proizvodnji čipova.
Elektromagnetski spektar

PREDNOSTI KORIŠTENJA UV-C ZRAČENJA ZA DEZINFEKCIJU

UV-C zračenje: ekološko i učinkovito

U usporedbi s drugim metodama dezinfekcije, UV-C svjetlo ima niz prednosti:

 • UV-C svjetlost ne zahtijeva kemikalije i otrovne spojeve.
 • Bakterije i virusi nisu u stanju stvoriti otpornost na UV-C zračenje.
 • Nekoliko sekundi zračenja čini bakterije i viruse bezopasnima.
 • Kratkotrajno zračenje ne mijenja svojstva proizvoda.
 • UV-C zračenje ne ostavlja tragove ili promjenu boje na površinama.
 • Zona se ne proizvodi u odgovarajućem opsegu iznad 240 nanometara.

Iz tih se razloga UV-C zračenje već desetljećima koristi u nekim sektorima kao što je dezinfekcija lijekova ili ambalaže za hranu (na primjer posude s jogurtom) kao čisto rješenje za dezinfekciju.

Liječnik i dijete

DEZINFICIRANJE S UV-C

UV-C TEHNOLOGIJA: NAŠ AS U BORBI PROTIV COVID-19

Do nedavno je primjena UV-C žarulja još uvijek bila vrlo ograničena. Uz medicinsku primjenu, UV-C zračenje uglavnom se koristilo u prehrambenoj industriji, kao i za čišćenje bazena, akvarija i otpadnih voda. Međutim, kako je COVID-19 sve rašireniji, potreba za UV-C žaruljama je porasla. Čak i u područjima gdje su UV-C primjene u najboljem slučaju bile u vrlo maloj niši, sada postoji povećana potražnja.

UV-C TEHNOLOGIJA ZA DEZINFEKCIJU BOLNICA I OSTALE PRIMJENE

Evo samo nekoliko primjera upotrebe UV-C zračenja povezanih s pandemijom.

BOLNICE

BOLNICE

UV-C zračenje može deaktivirati velika virusna opterećenja SAR-CoV-2 i na taj ih način učiniti bezopasnima. * Rješenje koje koristi UV-C tehnologiju za brzu dekontaminaciju medicinske opreme u bolnicama značajno smanjuje rizik od infekcije - na primjer putem unakrsne kontaminacije.

ZRAKOPLOVSTVO

ZRAKOPLOVSTVO

U zrakoplovu se smatra da je posebno visok rizik od zaraze najfinijim zračnim česticama, poznatim kao aerosoli. Redovita dezinfekcija zraka smanjuje rizik od infekcije.

URED

U mnogim sektorima rad od kuće može biti samo privremen. UV-C zračenje igra važnu ulogu na radnom mjestu bez virusa. Uz površinsku dezinfekciju, u uredu su ključne i žarulje za dezinfekciju zraka kako bi se spriječilo širenje koronavirusa kroz klimatizacijski sustav.

JAVNI PROSTORI

JAVNI PROSTORI

Rizik od infekcije osobito je velik gdje god se okupe skupine ljudi. Značajni primjeri su rukohvati pokretnih stepenica i ručke kolica za kupovinu. Tijekom korona pandemije UV-C svjetiljke mogu se koristiti i biti će korištene gdje god su potrebne kako bi se spriječio kontakt ili širenje COVID-19 zrakom.

* To je nedavno pokazalo obećavajuće istraživanje dr. Adalberta Krawczyka i dr. Christiane Heilingloh s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Duisburg-Essen (Universität Duisburg-Essen - UDE) na Klinici za infekciologiju (direktor prof. Dr. Oliver Witzke) Sveučilišnog medicinskog centra Essen (Universitätsmedizin Essen).

 

UV-C ŽARULJE IZ LEDVANCE-A

VIŠE OD SAMOG SVJETLA

T8 UV-C

T8 UV-C žarulje

 • ne stvaraju ozon tijekom dezinfekcije,
 • kompatibilni su s CCG i ECG,
 • može se montirati na standardno podnožje G13,
 • traju 20 posto dulje od usporedivih proizvoda konkurenata (10.800 sati / L70B50).
 • T8 UV-C cijevi dostupne su u tri duljine: 440 milimetara (15 W / 25 W), 900 milimetara (30 W / 55 W) i 1.200 milimetara (36 W / 75 W).

 

LINEAR HOUSING UVC SENSOR

Linear Housing UV-C Senzor ima

 • Sigurnosni IR komplet: 30 sekundi odgode pri pokretanju, lampica se isključuje čim se u prostoriji pojave ljudi
 • integrirani dugotrajni ECG - kompatibilan s LEDVANCE UV-C T8
 • područje detekcije do 150 m2 (ovisno o visini instalacije)
 • Anti-UV premaz na držaču svjetiljke, vijcima i plastičnim dijelovima
 • Linear Housing UV-C Senzor dostupan je u dvije duljine: 440 milimetara (18 W) i 900 milimetara (33 W).

LEDVANCE UV-C AIR DISINFECTOR

PROIZVODI ČISTI ZRAK U ZATVORENOM PROSTORU

LEDVANCE UV-C AIR DESINFECTOR doprinosi boljoj i zdravijoj kvaliteti zraka u uredima, komercijalnim prostorijama i medicinskim ordinacijama, ne samo tijekom COVID-a. Visokotehnološki uređaj posebno učinkovito čisti zrak u prostoriji i u potpunosti je bez kemikalija – u stalnom radu, čak i u prisutnosti ljudi. Uvlači zrak, dezinficira ga iznutra uz pomoć UV-C zraka i pušta natrag u prostoriju. Inaktiviranje mikroorganizama smanjuje opterećenje virusima i bakterijama u zraku na minimum.

LEDVANCE UVC AIR DISINFECTOR

ZAŠTO IZABRATI LEDVANCE UV-C?

Jedan od dva globalno rasvjeta proizvođača s uredima u >50 zemalja i s istraživačko-razvojnim centrima u Bostonu, Shenzhenu, i Garchingu / Minhen.

Desetljećima vodeći u industriji i tehnologiji žarulja na izboj, imamo globalno više od 50 patenata u ovom području

Proizvođač T8 UV-C cijevi s dokazanim iskustvom - tvornica LEDVANCE u Smolensku / Rusija masovno proizvodi UV-C žarulje od 2012

 

Pripadajući istraživački centar o "svjetlu za ljudsko zdravlje i dobrobit", nedavno nagrađen od VDE-a za našu vlastitu BIOLUX tehnologiju
Aktivno pokretanje novih zahtjeva za dezinfekcijom na sigurnost i učinkovitost u standardima i smjernicama (npr. član radnih skupina za dezinfekciju UV-C u vodećim industrijskim udruženjima1))

1) Global Lighting Association, Lighting Europe Association, ZVEI, IEC TC34 AG17 Standardization

PRAVILNO UPOTREBLJAVAJTE UV-C SVJETILJKE I PROČITAJTE UPUTE O SIGURNOSTI

Uređaji za UV-C dezinfekciju ne smiju se koristiti izravno na tijelu jer mogu oštetiti kožu i oči. Iz tog se razloga tijekom uporabe moraju poštivati neke sigurnosne upute:

 • UV-C žarulje smiju biti usmjerene samo na površinu koja se dezinficira. Nužno je izbjegavati zračenje kože ili očiju.
 • Korisnici moraju biti zaštićeni od izlaganja UV-C svjetlu. Upotreba UV-C svjetla u zatvorenim prostorijama preporučuje se stoga samo kada u sobi nema ljudi.
 • UV-C žarulju treba isključiti odmah nakon dezinfekcije.

Uz to, moraju se precizno slijediti podaci na pakiranju i pripadajućim uputama.


 
Dijeli stranicu putem društvenih mreža