"Kraj životnog vijeka" visokonaponskih halogenih reflektorskih žarulja od volframa

09.09.2016

Primjena:  Opća rasvjeta
Tehnologija:  Visokonaponske reflektorske halogene žarulje,  LED reflektorske žarulje
Ciljna skupina:  Trgovina,  Električar,  Instalater,  Arhitekt

Od rujna 2009. s tržišta će postupno nestati izvori svjetlosti koji troše znatne količine energije. Ove je godine red na visokonaponskim halogenim reflektorskim žaruljama od volframa kao najpoznatijim predstavnicima. Zamjenski se dijelovi od 1. rujna 2016. više ne smiju stavljati u optjecaj u Europskoj uniji, kao što je i navedeno u trećoj fazi Direktive EU-a 1194/2012.

Na koga se odnosi zabrana?
Pravilo se prvotno i najviše odnosi na proizvođače i prodavače žarulja jer se nova zabrana za žarulje sa žarnom niti odnosi isključivo na početno "stavljanje u optjecaj" na običnom tržištu. To znači da osobe koje kod kuće posjeduju zahvaćene žarulje ne moraju te žarulje odmah zamijeniti. Dostupnost visokonaponskih halogenih reflektorskih žarulja od volframa, kao i u slučaju drugih vrsta zahvaćenih žarulja, neprekidno će se smanjivati počevši od 1. rujna 2016. Primjena pravila stoga će postati zaista uočljiva i za potrošače i to najkasnije nakon prodaje svih zaliha.

Kako prepoznati zahvaćene žarulje?
Većinu popularnih žarulja zahvaćenih direktivom čine visokonaponske halogene reflektorske žarulje od volframa. Njih je moguće prepoznati na temelju sljedećih značajki:

  • Reflektorske žarulje isijavaju željenu svjetlost prema naprijed za razliku od kruškolikih žarulja koje je raspoređuju u svim smjerovima.
  • Većina zahvaćenih žarulja ima grlo GU10, E27 ili E14.
  • Žarulje ili njihova kućišta izrađena su od stakla.
  • Visokonaponske halogene reflektorske žarulje od volframa primarno se koriste u ugradbenim svjetiljkama, reflektorima i sustavima koji se sastoje od traka.
  • Zahvaćenom se svjetiljkom upravlja bez pretvornika.

Koje su dostupne alternative?
Kao alternativno se rješenje mogu koristiti LED reflektorske žarulje. Svjetlosni element u potpunosti izrađen od stakla koji proizvodi tvrtka LEDVANCE izgleda veoma slično izvornim halogenim žaruljama pa takve žarulje predstavljaju idealnu izravnu zamjenu. Zamjena žarulja veoma je jednostavna: izvadite klasičnu halogenu žarulju i umetnite ekonomičnu LED žarulju. I to je sve! Savjet za one koji žele uštedjeti: LED žarulje skuplje su od usporedivih halogenih verzija, no tu cijenu nadoknađuju znatno manjim troškovima potrošnje energije, a u osnovi imaju i osjetno dulji vijek trajanja. Određene je informacije potrebno uzeti u obzir samo prilikom kombiniranja LED žarulja s prigušivačima.